Doorkijkpanelen

De doorkijkpanelen zijn allen uniek en geven informatie over de natuur, cultuur en geschiedenis van Lelystad en de provincie.

Bekijk ze allemaal!

1. Zuigerplasbos

Lelystad is omgeven door groengebieden, die diep de stad binnendringen. Eén van de grote stadsbossen is het Zuigerplasbos.

Lees verder

2. Eerste woonwijk

In de zomer van 1950 werd gestart met de aanleg van de ringdijk rondom Oostelijk Flevoland. Deze ringdijk werd in 1956 voltooid, waarna de polder een jaar later droogviel.

Lees verder

3. Oostvaardersdiep

De Zuiderzee ontstond in de twaalfde eeuw en kreeg zijn definitieve vorm in de dertiende eeuw. Toen werd de Zuiderzee ‘Suder See’ genoemd. Vanaf die tijd werd de binnenzee steeds belangrijker voor de handel en het transport.

Lees verder
Moeder kijkt met kind op haar arm naar een toeristisch bord.

4. Vliegtuigwrak

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een bekend geluid hoog in de lucht boven Nederlandse bodem: het geronk van de viermotorige Amerikaanse bommenwerper, type B-24H Liberator.

Lees verder

5. Scheepswrak

De voormalige Zuiderzee was een gevaarlijke binnenzee. Het kon er flink stormen en er waren gevaarlijke stromingen en onverhoedse ondiepten.

Lees verder

6. Larsen

In Oostelijk Flevoland zouden er tien dorpen worden gebouwd. Eén voor één verdwenen de dorpen uit de plannen. Larsen is het laatste dorp dat verdween.

Lees verder

8. Knarhaven

In de zomer van 1950 begonnen aannemers in opdracht van de Dienst der Zuiderzeewerken met de bouw van de ringdijk van Oostelijk Flevoland.

Lees verder

7. Industrie

De voormaliDe Oostvaardersplassen is een natuurgebied in Flevoland met een oppervlakte van ongeveer 7.500 ha. Het gebied is niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal van groot belang.

Lees verder