fbpx

Tentoonstelling ”Oud Land – Prehistorie van Flevoland”

GROOTSTEDELIJK EVENEMENT

04/12 t/m 31/12

Erfgoedpark Batavialand

zaterdag 15 juni 2024 t/m dinsdag 31 december 2024

Voordat het nieuwe land Flevoland bestond, lag hier de uitgestrekte Zuiderzee. Eeuwenlang voeren schepen over deze zee voor handel, maar vele vergingen ook met man en muis. Maar vóór de Zuiderzee, in de prehistorie, was dit nog land. Dit 'Oud Land' werd bewoond door mensen van de Swifterbantcultuur, die bijzondere sporen in het landschap hebben achtergelaten, zoals een prehistorische voetafdruk.

De tentoonstelling "Oud Land – Prehistorie van Flevoland" neemt bezoekers mee op een fascinerende reis door de prehistorie van Flevoland, van het Paleolithicum tot aan de IJzertijd. Een speciale focus ligt op de Swifterbantcultuur (5000-3500 v.Chr.), een gemeenschap die al te maken had met ingrijpende veranderingen in het landschap door klimaatverandering.

HOOGTEPUNTEN VAN DE TENTOONSTELLING ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN

De expositie presenteert archeologische vondsten uit alle gemeenten van Flevoland. Enkele topstukken zijn onder andere:

  • De schedel van een oeros uit Almere
  • Aardewerk van 6200 jaar oud
  • Het skelet van een vrouw die 7000 jaar geleden in dit gebied leefde, bekend als Michelle

VERNIEUWDE RECONSTRUCTIE VAN DE SWIFTERBANTMAN

Internationaal recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat die prehistorische jager-verzamelaars in Europa, en dus ook Flevoland, een donkerdere huidskleur en waarschijnlijk lichte ogen hadden. Dit geldt ook voor de mensen van de Swifterbantcultuur. Deze Swifterbantmensen hadden mogelijk een iets lichtere huid dan hun voorgangers, maar waren zeker niet wit.

Maja d'Hollosy, Nederlandse archeoloog die gespecialiseerd is in gezichtsreconstructies, maakte eerder een reconstructie van een mannelijk skelet van de Swifterbantcultuur, bekend als de Swifterbantman. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft ze deze reconstructie aangepast naar de nieuwste inzichten. Het is voor het eerst dat in Nederland een reconstructie is aangepast op basis van deze nieuwe inzichten.

Wil je meer weten over deze make-over? Bekijk dan het artikel van de NOS.

ONTDEK DE OVERGANG VAN JAGER-VERZAMELAAR NAAR BOER

Bezoekers ontdekken hoe de bewoners van deze regio de overgang maakten van een jager-verzamelaarsbestaan naar een boerenbestaan. Het rijke landschap, vol water en natuurlijke hulpbronnen, speelde een cruciale rol in hun levenswijze. De inrichting van de tentoonstelling zorgt ervoor dat bezoekers zich voelen alsof ze in een kijkdoos van de wereld van de Swifterbantmens terechtkomen.

HET VERHAAL VAN EEN DYNAMISCH LANDSCHAP

Tijdens de periode waarin de Swifterbantmensen hier leefden, was het gebied doorsneden met kreken, waar het op de oevers goed toeven was van voor- tot najaar. Later, in de Bronstijd en IJzertijd, werd het land steeds natter en onbewoonbaar. Dankzij deze natte omstandigheden zijn er zoveel bijzondere objecten in de bodem van Flevoland bewaard gebleven. Ze vertellen het verhaal van dynamische mensen in een dynamisch milieu van klimaatverandering. Flevoland, ooit deel van het uitgestrekte Doggerland, transformeerde door de eeuwen heen van een drasland met moerassen naar de Zuiderzee.

Kom en beleef de geschiedenis van Flevoland zoals nooit tevoren bij Batavialand!

LOCATIE

Erfgoedpark Batavialand
Oostvaardersdijk 113
8242 PA LELYSTAD