fbpx

Marker Wadden

Eén van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa

Ontdek de nieuwste eilanden van Nederland: Marker Wadden, een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer.

In 1976 ontstond het Markermeer door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, waarbij het water werd afgesloten van zee en rivieren. Het Markermeer kende ooit een rijk planten- en dierenleven, met veel algen en waterplanten. Die situatie veranderde door het verdwijnen van de natuurlijke dynamiek van het gebied. Door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer wordt de situatie hersteld. De ambitie is om van de Marker Wadden een grote eilandgroep te maken van 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De natuur in het Markermeer krijgt een enorme impuls door gunstige leefomstandigheden te creëren voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Er komen eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen. Zo ontstaat een robuust nieuw natuurgebied met helder water in het hart van Nederland. Een parel waar het goed toeven is voor trekvogels, vissen, andere diersoorten, en zeker ook voor mensen.

Toegankelijkheid

De eilanden zijn erg goed bereikbaar. Natuurmonumenten vind het belangrijk dat de eilanden toegankelijk zijn voor mensen. Hier is dan ook tijdens het project goed over nagedacht. Zo is de havenmond breed genoeg om aan te meren en ligt er een mooi strand van 800 meter achter de haven. Er zijn wandelpaden, vlonderpaden, vogelkijkhutten en een uitkijktoren met uitzicht op de prachtige natuur.

Veerdienst

Natuurmonumenten biedt sinds april 2019 een veerdienst aan naar het eerste eiland. Samen met enkele rederijen is het gelukt op diverse dagen een vaartocht met veerboot naar Marker Wadden te regelen. Tickets zijn te boeken op www.markerwadden.nl. Daar staat ook het schema met de verschillende vaardagen en tijden. De haven is ook bereikbaar met eigen boot en er zijn diverse charters die tochten naar de Marker Wadden aanbieden.

Meer info? Kijk dan op de website van de Marker Wadden


Wat is er meer te doen?

Filter op categorie:

Actief en Sportief
Arrangementen
Attractie
Bedrijf ter plaatse
Beugelen
Bezienswaardigheden
Bezinnen
Boerengolf
Camping
Carpoolplaats
Casino
Congres- en vergaderaccommodatie
Cultuur- en sportverenigingen
Dierentuin
Electronic Fun
Escape Room
Eten en Drinken
Fietsknooppunt
Galerie
Geldautomaat
Historische tram/trein
Ijsbaan
Jeu de boules
Kinderboerderij
Kinderfeestjes
Manege
Midgetgolf
Museum & Landart
Natuur
openbaar-toilet
Overnachten
P&R terrein
Parkeerpark
Parkeerplaats langs de weg
Pretpark
Rustpunt
Schaapskooi
Skatepark
Skibaan
Sterrenwacht
Toeristisch informatie Punt
Toeristisch Overstap Punt -TOP-
Transferium
Uitgaan
Verhuur
Vervoer
Voetbalstadion
Watersport
Wellness
WIFI punt
Winkels