fbpx

Werkeiland

De plek van pionieren in de polder

Welkom bij een uniek hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Het Werkeiland is dé plek waar Lelystad is begonnen. De strijd tegen het water van de Zuiderzee is hier gewonnen, toen op 31 oktober 1949 de eerste paal, genaamd perceel P, in het IJsselmeer werd geslagen. Dit was om aan te geven waar het Werkeiland moest komen. Veel polderarbeiders hebben hard gewerkt aan het revolutionaire en innovatieve project van ir. Lely, om land uit het IJsselmeer te winnen. Hierdoor is de Flevopolder tot op deze dag het grootste kunstmatige eiland ter wereld. Iets waar wij als pioniers trots op zijn!

Adem de geschiedenis

De sporen van het voormalige leven van de vroegere pioniers zijn nog goed zichtbaar.
De voormalige stenen barakken zijn gerenoveerd tot woningen en worden nu met trots bewoond. Het 'Hotel Pension de Lange Jammer' werd in de jaren ’50 gebruikt als keuken voor de arbeiders. Het gemaal Wortman en de Wortmansluis met een hoogteverschil van 6 meter vormen samen het technologische erfgoed van de droogmalingen. Kom een wandeling maken langs deze indrukwekkende infrastructurele werken en beleef zelf hoe ver Lelystad onder het NAP ligt!

Wandelen en fietsen

Dit historische eiland is uitstekend geschikt voor (korte) wandeltochten. Over de unieke omgeving is meer dan genoeg te vertellen. Maak daarom gebruik van de (online) Wandelroute Werkeiland gids indien je dieper de historie in wilt duiken.

Ben je op de fiets, of ben je nog niet uitgewandeld? Maak dan gebruik van de Waterwandelweg. Dit is een 3,6 kilometer lange route die begint bij het Bataviaplein en via de mooie Batavia haven naar het Werkeiland loopt. Deze route over onze kustlijn wordt tot een van de mooiste stukjes van Lelystad gerekend.

Wandelroute werkeiland

Wandel over Werkeiland en proef de rijke geschiedenis. Klik op onderstaande link om de online looproute te downloaden. Daarnaast is de fysieke brochure te vinden bij de informatiepunten in het Stadhuis en bij Batavia Stad Fashion Outlet.


In dit gebied

Filter op categorie:

Actief en Sportief
Arrangementen
Attractie
Bedrijf ter plaatse
Beugelen
Bezienswaardigheden
Bezinnen
Boerengolf
Camping
Carpoolplaats
Casino
Congres- en vergaderaccommodatie
Cultuur- en sportverenigingen
Dierentuin
Electronic Fun
Escape Room
Eten en Drinken
Fietsknooppunt
Galerie
Geldautomaat
Historische tram/trein
Ijsbaan
Jeu de boules
Kinderboerderij
Kinderfeestjes
Manege
Midgetgolf
Museum & Landart
Natuur
openbaar-toilet
Overnachten
P&R terrein
Parkeerpark
Parkeerplaats langs de weg
Pretpark
Rustpunt
Schaapskooi
Skatepark
Skibaan
Sterrenwacht
Streekproducten
Toeristisch informatie Punt
Toeristisch Overstap Punt -TOP-
Transferium
Uitgaan
Verhuur
Vervoer
Voetbalstadion
Watersport
Wellness
WIFI punt
Winkels