fbpx

Geheim van Lelystad: Toeristisch Overstappunt Onze Kas geopend

GEHEIM VAN LELYSTAD

maandag 11 juli 2022

Lelystad heeft er een Toeristisch Overstappunt bij: TOP Onze Kas. Een Top is een start- en rustpunt voor fiets- en wandelroutes door Lelystad. De TOP ligt bij horecagelegenheid Onze Kas en is op 9 juli officieel geopend door gedeputeerde Harold Hofstra van provincie Flevoland en wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra van gemeente Lelystad.

Tijdens de opening werd een zuil onthuld met vijf tips over wat er is te doen is in Lelystad. Ook werd een informatiebord met bewegwijzeringspaal onthuld. De paal is 4 meter 10 hoog en bovenop staat een schip. Dit markeert hoe hoog vroeger de Zuiderzee boven ons lag. Ook is informatie over de wandel- en fietsroutes en de geschiedenis van Flevoland opgenomen.

Eigenaar Patrick Kok vertelt: “We zijn ontzettend blij dat we deze TOP mede met subsidie van de provincie Flevoland en gemeente Lelystad hebben kunnen realiseren. Mooi voor de mensen die bij ons overnachten, en voor de inwoners van Lelystad. Deze TOP vertelt namelijk over het ontstaan van Flevoland. Want bedenk: iedereen ouder dan 60 jaar, heeft ergens anders gewoond. Vanuit de TOP zijn 3 gemarkeerde wandelroutes te bewandelen en het is ook een start- en rustpunt voor de fietsroutes. Bij de historische fiets- en wandelroute kunnen bezoekers via een app het Verhaal van Flevoland beluisteren en een quiz doen. Wat ook mooi is: wat begon met het lezen van boeken, is geëindigd in een mooie samenwerking met het Flevolands archief en Batavialand.”

Gedeputeerde Harold Hofstra haakt in. “De vrijetijdssector is een sector die volop in beweging en ontwikkeling is. Voor onze provincie is het belangrijk om meer bezoekers aan te trekken en deze ook langer te laten verblijven in onze provincie. Het bijzondere is dat met name onze buurlanden het Verhaal van Flevoland uniek vinden en speciaal daarvoor naar Lelystad en Flevoland toe komen. Als inwoners van deze provincie vinden wij het vaak vanzelfsprekend. Maar kijk omhoog en realiseer: 70 jaar geleden voeren vier meter boven schepen over het IJsselmeer.”

Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra: “Toerisme is belangrijk voor Lelystad en dat heeft zich vertaald in het Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie dat er nu ligt. Een onderdeel daarvan is het samen met ondernemers ontwikkelen van nieuwe fietsroutes, een Wandelgids en het openen van TOP’s zoals TOP Onze Kas. Het is prachtig om te zien wat ondernemers en inwoners met elkaar kunnen creëren. We hopen dat TOP Onze Kas bezoekers en inwoners uitnodigt om met nog meer plezier te recreëren in Lelystad.”

Op de agenda