fbpx

Lelystad – de verbinding met het oude land

Lelystad is 765 vierkante kilometer groot en is daarmee de derde gemeente van Nederland. Hiervan is 234 kilometer land. Het vliegveld met toen nog de grasbaan (inmiddels verhard en verlengd) ligt er al sinds medio jaren 60. Water speelt nog steeds een belangrijke rol: er zijn meerdere havens voor pleziervaart en er is een overslaghaven voor goederen. Pas in 1981 was de A6 er. Een verademing, want jarenlang was de Oostvaardersdijk de enige verbinding tussen Noord-Holland en Flevoland. Bewoners kunnen sinds 1988 met de trein richting Amsterdam. Sinds 2012 kan dat ook richting Zwolle.

Lelystad is 765 kilometer groot en is daarmee wat betreft oppervlakte de derde gemeente van Nederland. Hiervan is 234 kilometer land. Het vliegveld met toen nog de grasbaan (inmiddels verhard en verlengd) ligt er al sinds medio jaren 60. Water speelt nog steeds een belangrijke rol: er zijn meerdere havens voor pleziervaart en er is een overslaghaven voor goederen.

De busverbinding tussen Lelystad en Amsterdam verliep jarenlang deels via de Oostvaardersdijk. De weg over deze dijk was jarenlang de enige verbinding richting Noord-Holland. Dat veranderde toen de A6 in 1981 Lelystad bereikte. Bussen konden voortaan over de snelweg rijden.

Sinds 1988 is Lelystad aangesloten op het landelijke spoorwegnet. De stad heeft één station, Lelystad Centrum. Met de komst van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle in 2012 kunnen inwoners ook makkelijker richting Noord-Nederland reizen. Het tweede station - Lelystad Zuid - staat sinds 1988 in ruwbouw gereed. Zodra Lelystad Zuid bebouwd wordt, komt ook dit station gereed.

Verder heeft Lelystad al sinds midden jaren 60 een vliegveld. Toen nog met grasbaan, inmiddels is de baan verhard en verlengd.