fbpx

Doorkijkpaneel 2. Eerste woonwijk

In de zomer van 1950 werd gestart met de aanleg van de ringdijk rondom Oostelijk Flevoland. Deze ringdijk werd in 1956 voltooid, waarna de polder een jaar later droogviel.

MAAGDELIJKE ZANDVLAKTE
Pas acht jaar na het droogvallen van Oostelijk Flevoland, begon de Firma T. den Bergen van den Bout uit Aerdenhout aan het opspuiten van zand op de plek waar Lelystad, de hoofdstad van de IJsselmeerpolders, zal worden gebouwd. Opdrachtgever is de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Het plaatsnaambord ‘Lelystad’, dat op 25 mei 1965 werd ingegraven, stond alleen op een eindeloze, maagdelijke zandvlakte. Wisten ze toen al dat het een eigentijdse, bruisende stad zou worden van meer dan 83.000 inwoners?

EERSTE WOONWIJK
Lelystad werd gepland als een stad zonder nadelen van de grote stad, zoals weinig groen. Ook de woningdichtheid per hectare was laag vergeleken met de grote steden. In 1966 werd een begin gemaakt met de bouw van de eerste huizen. De wijk kreeg de toepasselijk naam 
‘Zuiderzeewijk’. In totaal werden in de wijk 1166 huurwoningen gebouwd in opdracht van de Woningbouwvereniging Lelystad. De architect was de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. De huur lag in de jaren zestig rond de 110 gulden per maand.

RUIME, GROENE OPZET
De wijk kreeg een moderne, rechthoekige structuur met in het midden een groene zone. In dit groene gebied bevonden zich de belangrijkste voorzieningen, zoals basisscholen en winkels. Het groen gaf de Zuiderzeewijk bovendien een open en ruim karakter. Daarnaast kreeg de wijk veel fiets- en wandelpaden.

MODERNE EENGEZINSWONINGEN
Er werden in de Zuiderzeewijk voornamelijk eengezinswoningen gebouwd. Om de wijk toch een stads karakter te geven, besloten de ontwerpers de woningen drie bouwlagen en een plat dak te geven. De woningen waren voor die tijd modern en ruim van opzet. Zowel aan de voor- als achterkant hadden de woningen veel glas, de zogenaamde doorzonwoningen. Daardoor kregen de kamers een grote lichtinval. Dit werd versterkt door de op de zon gerichte ligging van achtertuinen en balkons. De woningen, garages en schuurtjes werden rondom hofjes gebouwd. Deze hofjes dienden als ontmoetingsplek voor de bewoners.

NIEUW
Typisch waren de pianowoningen, eengezinswoningen met een dakterras op de derde verdieping. De voor Nederland nieuwe drive-in woningen hadden drie volledige bouwlagen en een inpandige garage op de begane grond. De sociale huurwoningen in Lelystad waren bovendien voorzien van een nieuwigheid. Het werden de eerste huizen in Nederland met centrale verwarming.


Locaties in de buurt

Filter op categorie:

Actief en Sportief
Arrangementen
Attractie
Bedrijf ter plaatse
Beugelen
Bezienswaardigheden
Bezinnen
Boerengolf
Camping
Carpoolplaats
Casino
Congres- en vergaderaccommodatie
Cultuur- en sportverenigingen
Dierentuin
Electronic Fun
Escape Room
Eten en Drinken
Fietsknooppunt
Galerie
Geldautomaat
Historische tram/trein
Ijsbaan
Jeu de boules
Kinderboerderij
Kinderfeestjes
Manege
Midgetgolf
Museum & Landart
Natuur
openbaar-toilet
Overnachten
P&R terrein
Parkeerpark
Parkeerplaats langs de weg
Pretpark
Rustpunt
Schaapskooi
Skatepark
Skibaan
Sterrenwacht
Streekproducten
Toeristisch informatie Punt
Toeristisch Overstap Punt -TOP-
Transferium
Uitgaan
Verhuur
Vervoer
Voetbalstadion
Watersport
Wellness
WIFI punt
Winkels