fbpx

Exposure (de hurkende man) – Antony Gormley

Deze markante 26 meter hoge stalen reus tuurt eeuwig vanuit de Bataviahaven in Lelystad richting het Markermeer. Met zijn verschijning lokt hij je al van veraf. Breng hem vooral een bezoek, maar weet dat hij je laat gaan zonder je vragen te beantwoorden.

Een reus van weinig woorden

Deze markante 26 meter hoge stalen reus tuurt eeuwig vanuit de Bataviahaven in Lelystad richting het Markermeer. Met zijn verschijning lokt hij je al van veraf. Breng hem vooral een bezoek, maar weet dat hij je laat gaan zonder je vragen te beantwoorden.

Wereldwijd bekend

Met zijn opvallende verschijning heeft Exposure wereldwijde bekendheid geworven. Zo verscheen hij in 2021 in de finale van het Eurovisie Songfestival, voor meer dan 180 miljoen wereldwijde kijkers. Natuurlijk wil je deze beroemdheid daarom met je eigen ogen aanschouwen. Navigeer hiervoor naar de Markerstrekdam. Hij zit vlak naast het Bataviastrand en vlakbij het Bataviakwartier met o.a. Batavia Stad Fashion Outlet en Batavialand op je te wachten.

We kunnen ons voorstellen dat je vol met vragen zit. Wat vindt de Exposure van zijn uitzicht? Wat denkt hij wanneer het regent? Misschien wil je zijn handtekening zelfs hebben. Al deze vragen zullen waarschijnlijk onbeantwoord blijven. De hurkende man is namelijk een persoon van weinig woorden.

Over de maker: Antony Gormley

De hurkende man balanceert op de grens van land en water. Antony Gormley, o.a. bekend van 'Angel of the North', een van de bekendste kunstwerken in het Verenigd Koninkrijk, raakte gefascineerd door de maakbaarheid van de nieuwe polder. Om deze reden liet hij zich voor het gigantische kunstwerk Exposure inspireren door het maagdelijke landschap. Rijdend door de polder ontdekte hij een landschap met een ritmiek van rechte lijnen van kanalen, akkers en windmolens. De hoogspanningsmasten die als een zenuwstelsel in Flevoland liggen, liet hij vervolgens in Exposure terugkomen.

Al van veraf is het kunstwerk te herkennen als een transparante menselijke vorm. Hoe dichter bij je komt, hoe abstracter en indrukwekkender dit complexe staaltje ingenieurskunde wordt. Gormley neemt vaak de menselijke vorm als uitgangspunt. Meestal gebruikt hij daarbij zijn eigen lichaam als voorbeeld.

Openingstijden

Dit kunstwerk in de openbare ruimte is dag en nacht, 7 dagen in de week, gratis toegankelijk.

Locaties in de buurt

Filter op categorie:

Actief en Sportief
Arrangementen
Attractie
Bedrijf ter plaatse
Beugelen
Bezienswaardigheden
Bezinnen
Boerengolf
Camping
Carpoolplaats
Casino
Congres- en vergaderaccommodatie
Cultuur- en sportverenigingen
Dierentuin
Electronic Fun
Escape Room
Eten en Drinken
Fietsknooppunt
Galerie
Geldautomaat
Historische tram/trein
Ijsbaan
Jeu de boules
Kinderboerderij
Kinderfeestjes
Manege
Midgetgolf
Museum & Landart
Natuur
openbaar-toilet
Overnachten
P&R terrein
Parkeerpark
Parkeerplaats langs de weg
Pretpark
Rustpunt
Schaapskooi
Skatepark
Skibaan
Sterrenwacht
Streekproducten
Toeristisch informatie Punt
Toeristisch Overstap Punt -TOP-
Transferium
Uitgaan
Verhuur
Vervoer
Voetbalstadion
Watersport
Wellness
WIFI punt
Winkels