fbpx

Nieuwe uitzichtpunten in Etalagegebied Oostvaardersplassen

NATUUR

maandag 29 maart 2021

Nieuwe uitzichtpunten

Wie van de Grote Praambult bij de Oostvaardersplassen over de Trekweg richting Almere rijdt ziet tot aan de A6 een nieuw ingericht gebied. Dit is het Etalagegebied van de Oostvaardersplassen, ingericht in het kader van het Programma Nieuwe Natuur van Provincie Flevoland.Nieuw in dit Etalagegebied zijn maar liefst 4 nieuwe uitzichtpunten tussen de Lage Vaart en snelweg A6. Vandaag openden gedeputeerde Harold Hofstra van Provincie Flevoland en Susan Bonekamp, gebiedsmanager Oostvaardersplassen   van Staatsbosbeheer in Flevoland de nieuwe uitzichtpunten officieel. Harold Hofstra: “Hiermee brengen mensen en natuur letterlijk in verbinding met elkaar. Een belangrijke doelstelling van programma Nieuwe Natuur”. Susan Bonekamp voegt hier aan toe: “Met dit Nieuwe Natuurproject dragen we bij aan het leefgebied voor vogels en de natuurbeleving voor bezoekers voor Nationaal Park Nieuw Land”. Helaas zonder het publiek waar deze voorzieningen voor zijn gemaakt, maar logisch in verband met de coronamaatregelen.

Uitzicht op nieuwe natuur

Drie heuvels zijn bereikbaar vanaf de Trekweg en gemaakt met de grond die is vrijgekomen bij het graven van poelen in het gebied, dat zo’n 210 hectare groot is.
Dankzij de schermen op de heuveltjes kunnen bezoekers van het afwisselende uitzicht genieten zonder de vogels te storen. Dit gebied is speciaal ingericht als voedselgebied voor kiekendieven en andere (roof)vogels. Door afwisselende stroken van landbouwgewassen, wilde bloemen en grassen en randen met van verschillende struiken met bessen en poelen is het gebied aantrekkelijk voor muizen en daarmee ook voor roofvogels, verschillende soorten reigers en allerlei andere dieren. Ook zijn in het gebied veel reeën te zien.

Natuurtheater

Bij de kruising van de Lage Vaart en de Lage Dwarsvaart ten zuiden van de Hollandse Hout is een wel heel bijzonder uitzichtpunt gerealiseerd. Een fraai vormgegeven komvormig betonnen element met verschillende zithoogtes vormt als het ware een klein natuurtheater van waaruit in het schemer bevers te zien zijn die in dit gebied leven. Maar het kan ook een locatie zijn voor culturele initiatieven in de natuur. Het ontwerp is van Movaris en is volledig betaald vanuit het programma Nieuwe Natuur. Het uitzichtpunt met de voorlopige naam ‘Beverburcht’ is te bereiken via een nieuw half verhard fietspad van 4 kilometer vanaf de Lage Knarsluis. In het gebied zijn afgelopen jaren ook 45 hectare nieuw bos en een genenbank met oer-Nederlandse boom-en struiksoorten gerealiseerd. Hiervan worden zaden gewonnen voor het kweken van bomen en struiken, die goed zijn aangepast aan de Nederlandse omstandigheden en die vervolgens in heel Nederland weer worden gebruikt in nieuwe bossen en beplantingen.

Programma Nieuwe Natuur

In oktober 2013 startte provincie Flevoland met het programma Nieuwe Natuur. Met de uitdaging voor particulieren en natuurorganisaties om zelf toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen. Staatsbosbeheer diende in 2014 in dat kader een plan in voor het Etalagegebied van de Oostvaardersplassen, onder het motto versterken en verbinden, dicht bij de woonomgeving. Er zijn inmiddels  vijf van zulke projecten afgerond en andere projecten, zoals het Etalagegebied, zijn op dit moment volop in uitvoering.

Bron: Staatsbosbeheer - www.boswachtersblog.nl