Het verhaal van Lelystad

  • Waar komt naam Lelystad vandaan?

    De naam verwijst naar Cornelis Lely: de visionair achter het nieuwe land. Ingenieur Lely ontwikkelde een plan, om de Zuiderzee af te sluiten. Met als resultaat? De aanleg van de Afsluitdijk en het ontstaan van het IJsselmeer. Vervolgens werden de polders drooggelegd: het fundament van Flevoland en Lelystad. Cornelis Lely wordt gezien als de geestelijk vader van de stad. Mieke Baltus is de huidige burgemeester van Lelystad.

    Close up beeld van Cornelis Lely beeld.
  • Leven vóór de drooglegging

    Voor de drooglegging was de Zuiderzee een woest binnenmeer. De visserij en handel bloeide, maar overstromingen en wateroverlast brachten constante uitdagingen met zich mee. Dit maakte het leven aan de Zuiderzee lastig. De drooglegging creëerde nieuwe kansen…

    Boten op water vroeger.
  • Nieuw toekomstperspectief

    Visserij werd voor landbouw en veeteelt verruild. Op alle fronten werd hard aan de weg getimmerd. Nog voor de drooglegging van de Flevopolder werd de eerste paal van Perceel P: het huidige Lelystad Haven geslagen. In 1965 is de bouw officieel gestart. Amper twee jaar later, ontvingen de eerste bewoners hun sleutels; het begin van een veelbelovende toekomst.

    Bovenaanzicht eerste huizen Lelystad.
  • Eigen identiteit

    In de jaren ’90 kreeg de stad een make over. Oudere wijken werden opgeknapt. Het centrum werd met iconische bouwwerken aangekleed. De kust verrijkt met ruime woningen en recreatiemogelijkheden. Lelystad veranderde van lelijk eendje in een mooie zwaan. Een eigen identiteit was een feit.

    Vrouw met jongen wandelen op strand.

Herontdek het nieuwe Lelystad - Het Lelystad van vandaag biedt een schat aan activiteiten en trekpleisters.