fbpx

Fietsroute: Landart & landscape Lelystad

TOTALE AFSTAND

33
km
In 1924 was het hier de Zuiderzee, nu fiets je over rechte fietspaden van ingepolderd land.

Ingenieur Lely was de grondlegger voor het droogmaken, ontginnen en inrichten van het nieuwe land. De Zuiderzee werd IJsselmeer na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. Daarna kon er begonnen worden met het werk om de andere polders aan te leggen.
De nieuwe aanleg was recht en strak. Dat zie je nog steeds terug als je buiten Lelystad fietst. Deze route laat je kennis maken met het typische polderlandschap: rechte lange wegen en windmolens. Maar ook met de unieke landschapskunstwerken van de polder: een stalen reus van bijna 26 meter hoog en een prehistorisch monument dat volgens de ontwerper Morris, ook de tijd weergeeft

Download GPX
Dit ga je zien
Knooppunten

Startpunt van de route

TOP Onze Kas
Groene Velden 110
8211 BC

01

Beeld Boven Water

Aan de Lelybaan staat midden op het plein van de Bataviamarkt een groot wit hoofd.

02

Exposure (de hurkende man) - Antony Gormley

Deze markante 26 meter hoge stalen reus tuurt eeuwig vanuit de Bataviahaven in Lelystad richting het Markermeer. Met zijn verschijning lokt hij je al van veraf. Breng hem vooral een bezoek, maar weet dat hij je laat gaan zonder je vragen te beantwoorden.

03

Kunstwerk Hevelhuisje

Op de zeedijk voorbij knooppunt 96 staat een constructie die de vorm heeft van het voormalig hevelhuisje.

04

Observatorium - Robert Morris

Het eerste landschapskunstwerk van Flevoland is Observatorium van de Amerikaanse kunstenaar Robert Morris. In 1977 werd het bij Lelystad gemaakt

05

Stadshart

Het hoofdwinkelcentrum van Lelystad wordt de komende jaren meer dan ooit het bruisende middelpunt van Lelystad.

06

AGORA Theater & Congrescentrum

In het hart van Lelystad staat het spraakmakende en gastvrije AGORA Theater. De oranje diamant in het hart van Lelystad heeft een uitnodigende foyer, twee intieme kleine zalen en een sfeervolle grote zaal.

07

De Kubus

Kubus verbindt zoveel mogelijk (jonge) Lelystedelingen met kunst en cultuur. Of dat nu bij Kubus zelf, op scholen of in de wijken gebeurt, het stimuleren van enthousiasme in (de beoefening van) kunst en het ontwikkelen van creatief talent, is alles waar het om draait. Kubus biedt kunst en cultuur voor iedereen: op school en in de vrije tijd. Voor jong en oud. Voor mensen met een beperking. Van beginner tot gevorderde. Daarnaast is Kubus theater, concertzaal, open podium en tentoonstellingsruimte in ÊÊn.

Eindpunt van de route

TOP Onze Kas
Groene Velden 110
8211 BC

42
90
39
36
35
33
34
40
96
95
97
71
80
49
48
50
62
52
64
55
37
38
39
90
42

Deel deze route