fbpx

Fietsroute: Nationaal Park Nieuw Land (korte variant)

TOTALE AFSTAND

33
km
In het midden van ons land, in Flevoland, ligt het jongste nationaal park van Nederland: Nationaal Park Nieuw Land.

In Flevoland vind je Nationaal Park Nieuw Land, met als kern de Oostvaardersplassen, Marker Wadden, de Lepelaarplassen en het Markermeer. Een waar paradijs voor heel veel soorten vogels - die verrekijker ga je zeker nodig hebben!

In 1968 werd de Flevopolder drooggemalen en kwamen er weilanden, dorpen en steden voor in de plaats. Toch bleef er ook een groot, nat deel ongebruikt. In plaats van een industrieterrein ontstond er op die plek moeras, met plassen, rietvelden en wilgenbossen. De natuur, met al haar flora en fauna, greep haar kans. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeΓ«n, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

In dit vogelrijke moerasgebied werken mens en natuur op een bijzondere manier samen. Zo kom je onderweg heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen, die met hun gegraas de graslanden op een natuurlijke manier open houden. En deze dieren vragen op hun beurt ook weer om zorg en beheer.Β 

Ontdek dit vogelrijke moerasgebied en ervaar hoe ieder seizoen weer zijn eigen dynamiek en verassende ontwikkelingen kent. Onderweg zijn er voldoende uitkijkpunten en vogelkijkhutten, die goed aangegeven worden.

Tip 1:Β 
De route is rechtsom (met de klok mee). Bij zuidwestenwind (de wind die het meest voorkomt in Nederland, is rechtsom ook het beste. Bij andere wind, kan je overwegen om de route andersom te fietsen. De Oostvaardersdijk is het langste en kaalste gedeelte van de route.

Tip 2:Β 
Fiets 3D met de boswachter mee
Boswachter Jody Bennink van Staatsbosbeheer heeft een podcast gemaakt, waardoor je tijdens het fietsen extra informatie krijgt. De podcast is een onderdeel van 'Eropuit met de boswachter' van ANWB werd geproduceerd door PodWorkz.

Link podcast: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/eropuit-met-de-boswachter/id1572350230

Download GPX
Dit ga je zien
Knooppunten

Startpunt van de route

TOP Oostvaardersplassen
Kitsweg 1
8218AA Lelystad

01

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Buitencentrum Oostvaardersplassen is het startpunt voor een ontdekkingsreis door de Oostvaardersplassen. Er starten verschillende wandel- en fietsroutes, tal van excursies en andere activiteiten. In het bezoekerscentrum is ook horeca te vinden.

02

Uitkijkpunt Kleine Praambult - Oostvaardersplassen

Vanaf deze kleine heuvel heb je een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen.

03

Uitkijkpunt Grote Praambult

Uitkijken over de Oostvaardersplassen

04

Het Kotterbos

Het Kotterbos grenst aan de Oostvaardersplassen. Het bos bestaat uit populieren en een nat gebied met ruige rietvelden en wilgenbosjes.

05

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere is de perfecte plek om jouw ontdekkingstocht naar de Oostvaardersplassen te beginnen.

06

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen is een gebied in Almere dat tot de mooiste plekjes gerekend kan worden.

07

Doorkijkpaneel 4. Vliegtuigwrak

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een bekend geluid hoog in de lucht boven Nederlandse bodem: het geronk van de viermotorige Amerikaanse bommenwerper, type B-24H Liberator.

08

Knardijk

De Knardijk is een binnendijk die als landscheiding de grens vormt tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

Eindpunt van de route

TOP Oostvaardersplassen
Kitsweg 1
8218AA Lelystad

20
06
37
93
24
97
18
67
24
23

Deel deze route