Waar komt de naam Flevoland vandaan?

De naam Flevoland is afgeleid van het voormalige Flevomeer: een groot binnenmeer. Het huidige Flevoland is ontstaan door drooglegging van de Zuiderzee. Dit revolutionaire idee van ingenieur Cornelis Lely heeft geleid tot de Afsluitdijk en het ontstaan van het IJsselmeer.

Vóór de drooglegging

De Zuiderzee was -voor de drooglegging- uitgestrekt en ongerept. Dit binnenmeer was door de visvangst en handel de belangrijkste inkomstenbron voor de regio. Maar met zijn overstromingen, stormvloeden kreeg het woeste water steeds meer grip op het landschap en economie. Het leven aan de Zuiderzee bracht een constante dreiging met zich mee: voor mens en natuur.

Na de drooglegging

De geschiedenis van deze provincie begint met een baanbrekend idee van ingenieur Cornelis Lely. In de jaren '30 besloot hij de Zuiderzee droog te leggen. In de jaren '50 was de nieuwe provincie bouwklaar. Steden en dorpen werden snel gebouwd. Het resultaat? Van woeste zee naar vruchtbare grond: de transformatie van Flevoland!

Moeder kijkt met kind op haar arm naar een toeristisch bord.

Recente ontwikkelingen

Deze bijzondere geschiedenis zie je terug in levendige steden en schitterende Nieuwe Natuur. Architecten zoals Rem Koolhaas, Ben van Berkel hebben Flevoland een eigen identiteit gegeven. Natuur- en recreatiegebieden zorgen in Flevoland voor de betere buitenbeleving.

Ontdek Flevoland

Bekijk ook de website van visitflevoland.nl voor meer bezienswaardigheden en je verblijf in Flevoland.

Op stap in de natuur? Of een cultureel uitstapje? Flevoland heeft voor ieder wat wils: van ontspanning tot inspanning. Wat ga jij doen in de jongste provincie van Nederland?...