fbpx

Onze Geschiedenis

De polders Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland vormen samen het grootste kunstmatige eiland ter wereld. Begin twintigste eeuw stond het water van de Zuiderzee zo’n 4 meter boven onze hoofden. Dankzij de Zuiderzeewet van 1918 veranderde de zoute Zuiderzee in het zoete IJsselmeer. Oostelijk Flevoland viel in 1957 droog. In 1967 vestigden de eerste bewoners zich in hun woning in de eerste woonwijk van Lelystad.

Volgens de vroegste ontwerpen zou de eerste woonwijk van Lelystad aan de overkant van de Wortmantocht worden gebouwd. Het liep anders en inmiddels ligt hier een uniek dynamisch biologisch akkerbouwgebied. Lelystad zou ook aan een baai komen te liggen; vandaar de knik in de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Ook dat liep uiteindelijk anders; de Markerwaard is (tot dusver) niet aangelegd.

Flevoland is de jongste provincie van ons land. De provincie is grotendeels op de tekentafel ontworpen en door mensenhanden gemaakt. Flevoland is het land van pioniers, van mensen die vooruitkijken, en houden van aanpakken en doorzetten. Lelystad werd langzaam volwassen, na een roerige jeugd. De stad is nog altijd jong van geest en vol vernieuwingskracht.

Beleef het verhaal van dit piepjonge land. Al wandelend door de prachtige bossen. Omarm de stilte. Geniet van die ongerepte natuur. Van het gezellige gefluit van de vogels. Aan de randen van de dag kun je zomaar oog in oog komen te staan met een ree, bever of ijsvogel.

Onze Kas is trots op Lelystad.