fbpx

De stijgende lijn

Ruimte en natuur. Dat vind je volop in Lelystad. Halverwege de jaren 90 poetste het gemeentebestuur het imago van de stad op. Doel? Nieuwe bedrijven en kapitaalkrachtige inwoners trekken. De gemeente zette fors in op de verbetering van de stad. Door duurdere woningen te bouwen, de werkgelegenheid te verbeteren en het centrum en bestaande wijken aan te pakken. Lelystad telt anno 2022 ruim 80.000 inwoners. De stad heeft bovendien de ambitie om flink door te groeien. Lelystad, een stad om trots op te zijn!

Halverwege de jaren 90 ging het roer om. De gemeente zette fors in op de verbetering van de stad. Met de bouw van duurdere woningen, het vergroten van de werkgelegenheid en herstructurering van het stadscentrum en bestaande wijken. Voor het eerst in de geschiedenis werd de lange kuststrook onderdeel van de stad.

Het streven was om het imago te verbeteren om zo nieuwe bedrijven en kapitaalkrachtige inwoners te trekken. Ook werden huurwoningen verkocht (het aandeel huur daalde van 70 naar 50 procent). Dankzij aansprekende architecten kreeg Lelystad een eigen identiteit. Met het knaloranje Agora Theater en de eigentijdse Zilverparkkade als aansprekende voorbeelden. Ook kreeg Flevoland subsidie vanuit Europa, omdat zij als arme regio werd aangemerkt. Dit was mogelijk doordat er per inwoner weinig werd verdiend. Mensen woonden namelijk in Flevoland en werkten buiten Flevoland.