Werkeiland Lelystad
Historisch Lelystad
Werkeiland Lelystad was het eerste bewoonde deel van het nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland, nu onderdeel van de wijk Lelystad-Haven. Een eiland, Perceel P, midden in het IJsselmeer, vormde het beginpunt van de dijkaanleg rondom de nieuwe polder in 1950. Er werden barrakken gebouwd voor dijk- en polderwerkers, aanvankelijk van hout. Het tweede kwamp werden stenen gebouwen.
De bewoners van het arbeiderskwamp leidden een geïsoleerd bestaan; namelijk op een eiland in het IJsselmeer. Arbeiders namen vrouw en kinderen mee en per schip werd het eiland bevoorraad. Veel vrouwen gingen iedere zaterdagmorgen per boot naar Harderwijk om daar boodschappen te doen. Toen het IJsselmeer in 1954 dichtvroor, moest een helikopter voorraden naar het kamp brengen.
In oktober 1954 werd de Knardijk gesloten en ontstond een directe verbinding met Harderwijk. De ringdijk van Oostelijk Flevoland werd in september 1956 gesloten, en in juni 1957 viel de polder droog. Tot 1967 arriveerden de eerste inwoners van Lelystad, tot die tij bestond Lelystad alleen maar uit dit werkeiland.
Werkeiland Lelystad is nu onderdeel van de wijk Lelystad-Haven. Je ziet verschil door de ouderdom en architectuur want het stenen kamp staat nog grotendeels overeend. De oude werkhaven is tegenwoordig een jachthaven.
TIP: B&B De Pionier
Op het Werkeiland vind je in één van de voormalige werkhuisjes Bed & Breakfast De Pionier.
Meer weten?
Op de hoogte blijven van het Werkeiland? Kijk dan op: www.lelystad.nl/Werkeiland
Locaties in de buurt
Filter op categorie: