fbpx

Lelystads Mooiste

TOTALE AFSTAND

41
km
Stap bij het buitencentrum van de Oostvaardersplassen op de fiets en ontdek Lelystad op z’n mooist. De fietsroute ‘Lelystads mooiste’ neemt u gedurende 35 kilometer mee langs prachtige natuurgebieden en de highlights van de stad, zoals Werkeiland, het Bat

Stap bij het buitencentrum van de Oostvaardersplassen op de fiets en ontdek Lelystad op z’n mooist. De fietsroute ‘Lelystads mooiste’ neemt u gedurende 35 kilometer mee langs prachtige natuurgebieden en de highlights van de stad, zoals Werkeiland, het Bataviakwartier en Natuurpark Lelystad.

Lelystad is een stad van ruimte. Ruimte om te onthaasten. Om te genieten van de natuur die in ieder aspect van de stad terug komt. Ruimte voor spanning en ontspanning. En ruimte voor perfect ontsloten fietspaden en heerlijke fietstochten. Stap op en ontdek met deze route Lelystad op z’n mooist. 

Oostvaardersplassen
Het startpunt van de route is gelijk een unieke beleving. Het ongerepte moerasgebied geeft een geweldige indruk van het Nederlandse landschap van duizenden jaren geleden. De uitgestrekte plassen en woeste graslanden bieden de ruimte aan grote grazers en ontelbare vogels.

Werkeiland
Beleef de Lelystadse geschiedenis op Werkeiland, de plek waar het plan van ingenieur Lely om land uit water te winnen van start ging.  Dit is de plek waar de inpoldering van Oostelijk Flevoland is begonnen. Adem de rijke geschiedenis in, al fietsend langs de oorspronkelijke barraken, het Gemaal Wortman en het hoogteverschil bij de sluis.

Bataviakwartier
Het Bataviakwartier biedt ontelbare mogelijkheden. Met meer dan 250 bekende modemerken vormt Batavia Stad Fashion Outlet een waar winkelparadijs voor de echte koopjesjagers. Je verdiept je in de nationale geschiedenis door een bezoek te brengen aan Batavialand. Ervaar de historie in het museum, op de werf en aan boord van de reconstructie van het oude VOC schip de Batavia. De boulevard aan de Bataviahaven is een uitstekende plek om even tot rust te komen en te ontspannen met een hapje of drankje met uitzicht op het water.Tijd voor een paar extra kilometers? Bekijk landschapskunstwerk Exposure van dichtbij! Deze 26 meter hoge ‘hurkende man’ van kunstenaar Antony Gormley bestaat uit 1800 unieke profielen van staal en is van dichtbij waar mogelijk nóg indrukwekkender.

Strand en bos
Lelystad is een van de grootste gemeenten van Nederland, onder andere door het vele water en natuur dat tot het grondgebied hoort. Wist je dat Lelystad voor twee derde uit water bestaat? Dit wordt prachtig gesymboliseerd door het Houtribhoekstrand en het Zuigerplasbos. Bij het Houtribhoekstrand geniet je van het uitzicht op het IJsselmeer. Dicht in de buurt ligt het Zuigerplasbos, dat is ontstaan door de winning van het zand dat is gebruikt voor de aanleg van de dijk langs het IJsselmeer. Het groene landschap van het Zuigerplasbos biedt een afwisseling van grasvelden, boomgroepen en struikgewas. Deze afwisseling zorgt ervoor dat het terrein wordt bewoond door verschillende kleine zangvogels en dat de velden in de zomermaanden gevuld zijn met kleurrijke vlinders.

Stadshart Lelystad
De route vervolgt zich door het Stadshart van Lelystad. In het Stadshart vind je verschillende architectonische werken die aantonen dat Lelystad nog een jonge stad is waar veel mogelijk is. Het opvallende Agora Theater en de Zilverparkkade zijn daar goede voorbeelden van. Het diamantvormige oranje gebouw genaamd Agora Theater is ontworpen door Ben van Berkel, ontwerper van onder andere de Erasmusbrug. Spraakmakende architectuur met veel ruimte, licht en luxe was het uitgangspunt voor de Zilverkade. Alle kantoren en woontorens hebben een grote diversiteit in architectuur, omdat ze door verschillende architecten ontworpen zijn.

Natuurpark Lelystad
Fiets door Natuurpark Lelystad en kom oog in oog te staan met edelherten, Przewalskipaarden of zelfs elanden. Nergens anders kom je zo dichtbij deze bijzondere diersoorten. Natuurpark Lelystad is de locatie om de ruimte, rust en de prachtige Flevolandse natuur te ervaren.

Download GPX
Dit ga je zien
Knooppunten

Startpunt van de route

Kitsweg 1
8218 AA Lelystad

01

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Buitencentrum Oostvaardersplassen is het startpunt voor een ontdekkingsreis door de Oostvaardersplassen. Er starten verschillende wandel- en fietsroutes, tal van excursies en andere activiteiten. In het bezoekerscentrum is ook horeca te vinden.

02

Club Port Side

Club Port Side is gelegen in de Jachthaven Lelystad Haven, direct aan de hoofdsteiger.nZodra je over de dijk loopt waan je je in een totaal andere wereld.

03

Bataviahaven

In het hart van de voormalige Zuiderzee is een nieuwe haven verrezen: Bataviahaven bij Lelystad. Een ideale aanloophaven voor uw (zeil)schip en de charter- en passagiersvaart, met alle denkbare faciliteiten en tal van attracties in de directe omgeving.

04

De Rede van Bataviahaven

Geniet van een gevarieerd menu bij restaurant De Rede aan de prachtige Bataviahaven. Kijk uit over de gezellige havenkom en de adembenemende vergezichten. Het restaurant biedt een uitgebreide lunch- en dinerkaart met heerlijk eten en voor ieder wat wils.

05

TR3S Tapasbar Lelystad

Onbeperkt genieten van de lekkerste Wereldtapas

06

Batavia Stad Fashion Outlet

Batavia Stad Fashion Outlet: dé unieke shopervaring nabij de natuur.

07

Aan ut Water

Wil je sfeervol en gezellig dineren, vergaderen of misschien een high tea? Genieten van Flevolandse gastvrijheid in een warme ambiance, uitkijkend over een dynamische jachthaven? Het kan allemaal bij Restaurant Aan ut Water.

08

Gusto Del Porto

Italiaans eten aan de jachthaven? Het kan in Lelystad! Gelegen in de jachthaven Deko Marina ligt het Italiaanse restaurant Gusto Del Porto.

09

Houtribhoekstrand

10

Zuigerplasbos

Wandelen rondom de Zuigerplas

11

Stadshart Lelystad

Het hoofdwinkelcentrum van Lelystad wordt de komende jaren meer dan ooit het bruisende middelpunt van Lelystad.

12

Natuurpark Lelystad

Heb je wel eens een eland of wisent in het echt gezien? Het kan in Natuurpark Lelystad. Bovendien kun je hier heerlijk wandelen en fietsen. En elke dag om 15.00 uur worden de otters gevoerd.

13

HarTeluk Lelystad Natuurpark

HarTeluk Lelystad Natuurpark is gelegen in het hart van Natuurpark Lelystad. Een veelzijdige locatie voor een kop koffie met gebak, een lekkere, gezonde lunch, maar ook voor feesten, partijen en jubilea.

14

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Buitencentrum Oostvaardersplassen is het startpunt voor een ontdekkingsreis door de Oostvaardersplassen. Er starten verschillende wandel- en fietsroutes, tal van excursies en andere activiteiten. In het bezoekerscentrum is ook horeca te vinden.

Eindpunt van de route

Kitsweg 1
8218 AA Lelystad

20
23
24
25
30
33
34
40
36
37
55
64
89
87
86
73
73
58
59
91
20

Deel deze route